sobota, 26. april 2014

»Kadar ena živi polno ...


... jo druge posnemajo.«
  
Berem prelepo knjigo Ples starih mater, ki jo je napisala Clarissa Pinkola Estѐs. Navdihujoče, dih jemajoče besedilo, me je popolnoma prevzelo. Še posebej prvo poglavje, kjer piše o arhetipu modre ženske in o tem, kako se udejanja v življenju ženske. Takole piše:

»Ena mojih starih mater, Viktorija, je imela psička s štrlečo spodnjo čelustjo, ki je spominjal na grozljivega miniatrunega Cerberja, a je bil najprijaznejši na svetu. Stara mati je imela tudi črno mucko, ki je rada skakal na rožne vence, po vsej hiši obešene na kljukah … »če bi bilo treba za koga zares hitro zmoliti«. Govorila je s psom in mačko, kakor da bi bila osebi. »Stvarci imata dušo, veš,« mi je ponavljala.
Kadar je pes nenadoma planil pokonci, da bi sledil novemu vonju v zraku, je tudi mačka začela noreti po sobi. In obratno, kadar je mčka planila s starega celuloidnega radia na naslonjalo babičinega stola, okrašenega s s prtičkom, in skakala sem in tja, jo je pes nenadoma opazil in začel ves vzradoščen poskakovati tudi on. Kadar se je to zgodilo, je stara mati vedno dejala, da se jima morava pridružiti. Zgrabila me je za ročice in poskakovali sva v ritmu pasje-mačjega plesa. Ponavljala mi je: »Kadar ena polno živi, jo druge posnemajo.« In vse živali, vključno z nama, smo bile za nekaj časa spet divje.
Hotela je reči, da kadar se ena duša odloči, da bo živela čim polneje, »iskra preskoči« na mnoge druge v njeni bližini. Če se ena prebije in kljub oviram, zajezitvam in celo ranam zaživi polno, bodo poslej tudi drugi živeli polneje, tako otroci, partnerji, prijatelji, sodelavci, tujci, živali in rastline. »Kadar ena živi polno, jo druge posnemajo.« To je temeljni imperativ modre ženske; živeti tako, da navdihuje druge. Živeti po svoji duši, da se drugi lahko zgledujejo. (...)" 

Ob branju sem se spomnila na vse modre ženske v svojem življenju, ki so me s svojim zgledom navdihnile, da tudi sama skušam zaživeti bolj polno. Drage prijateljice, blagornice in sorodne duše! Hvala vam, da živite po svoji duši in ste mi v navdih!

Ni komentarjev:

Objavite komentar