ponedeljek, 22. september 2014

9 korakov do plodne ustvarjalnosti


Pred časom sem zasledila dober članek o tem, kako zaključiti ustvarjalni projekt. Avtorica je Christine Kane, ustanoviteljica in direktorica podjetja Uplevel You, zelo navdihujoča osebna trenerka, ki s svojim znanjem in izkušnjami pomaga ljudem, da uresničijo svoje sanje.
Tudi sama se pri svojem ustvarjanju včasih znajdem v »krizi«, ko sem sredi članka ali projekta in ne morem naprej. To me seveda skrbi, jezi, žalosti, oziroma vse hkrati. Kot vsaka ustvarjalka si želim, da bi se moje ideje realizirale oziroma, da bi moja ustvarjalnost obrodila sadove. Predlogi, ki jih je zapisala Christine Kane, mi pomagajo, da se hitreje premaknem iz zastoja, hkrati pa sem tudi ozavestila, zakaj do njega pride. 

Njene ideje pa so koristne tudi za tiste, ki se ustvarjanja šele lotevate in čutite, da vas kljub iskreni želji in nameri, da bi ustvarjale, nekaj v vas tudi ustavlja. Zame je bilo pravo olajšanje, ko sem ugotovila, da v tem nisem sama.

9 korakov do plodne ustvarjalnosti

1. Imate idejo? Začnite takoj!

Včasih se zaplete že v prvi fazi projekta – pri ideji. Razmišljamo o tem ali je ideja dovolj dobra, primerna, ali pa bi bila morda boljša druga … tretja … četrta … »Preden začnem, jo samo še malo »izpilim« ...«, si rečemo, potem pa minejo dnevi, tedni, meseci, ne da bi v resnici začele. Tako se zgodi, da »obtičimo« preden smo z ustvarjanjem sploh začele. Cristine Kane nam predlaga, da začnemo ustvarjati takoj, ko imamo idejo in da se ne ukvarjamo s tem ali je dovolj dobra. Proces raziskovanja in primerjanja idej, tehnik, materialov … se odvije pri samem ustvarjanju, z eno pomembno razliko – nismo obtičale, ustvarjamo in preizkušamo ideje v praksi. 

2. Naučite se uporabljati majhne koščke časa.

Veliko nas je prepričanih, da bi, če bi hotele ustvariti kaj pomembnega, potrebovale veliko časa, npr. dve uri, popoldne ali cel večer. Resnici na ljubo, toliko časa res nimamo prav pogosto. Christine Kane nas vabi, da se »projekta« lotimo po metodi »majhnih korakov« in se naučimo uporabljati majhne »koščke« časa (npr. pol ure), ki so nam na voljo. Ko se enkrat naravnamo na to, da jih iščemo in vidimo, smo presenečene, koliko jih imamo na voljo. Še bolj neverjetno pa je, koliko lahko v pol ure na dan prav zares naredimo. Poskusite, boste presenečene! 

3. Premagajte strah pred mnenjem drugih in znižajte pričakovanja.

Žalostno, a resnično dejstvo je, da je vsak še tako slab projekt, ki je končan, boljši od popolno zamišljenega, a nikoli dokončanega projekta. Kadar se lotevamo novega projekta nas kaj lahko postane strah ali bo dovolj dober oz. ali ga bomo dobro izpeljale. Strah nas je, da se ne bi kje zmotile, kaj spregledale, ga kje polomile. Ali pa morda, da naš končni izdelek ne bo ustrezal visokim standardom in pričakovanjem. Skrbi nas odziv okolice ali pa čutimo pritisk svojih visokih pričakovanj. Vse to lahko povzroči, da kar nekako »zamrznemo« in obtičimo, ali pa doživljamo hud odpor do dela (ki nam je sicer ljubo). Kaj lahko storimo? Najprej moramo znižati svoja visoka pričakovanja in pustiti za sabo »nikoli dovolj dobro« miselnost, ki nas hromi. Odločimo se in si recimo - to bom naredila SLABO. To zna biti težko (ja, morale bomo dihati, dihati), ampak videle bomo, da je veliko lažje ustvarjati, ko pritisk perfekcionizma in strahu pred mnenjem drugih popusti. Takrat naša ustvarjalnost šele zadiha in se sprosti. 

4. Zavežite se na glas – poiščite podporo sorodnih duš.

Kadar začutimo, da nam pojenjujejo moči in motivacija, da bi končale, kar smo si zastavile, nam lahko pomaga, če se zavežemo »na glas«. Povejmo prijateljicam, kaj delamo in kdaj smo si zastavile, da bomo projekt dokončale. To lahko dela čudeže. Morda lahko najdemo koga v podobni situaciji, svojo ustvarjalno »sestro«, s katero se lahko medsebojno podpiramo in spodbujamo. 

5. Opredelite cilj in določite čas – ozavestite pot, ki vas vodi do cilja.

Pri zaključevanju projektov nam zelo pomaga, da natančno opredelimo cilj in kdaj ga želimo doseči. Tako nam postanejo bolj razvidni tudi posamezni koraki, ki vodijo do cilja. Lahko si izdelamo miselni vzorec poteka projekta ali pa seznam korakov, ki vas vodijo do želenega cilja. Pri tem smo lahko ustvarjalne:) in si naredimo pravi »desnomožganski« načrt:) kot to predlaga Jennifer Lee.

6. Manj je več.

Ko se lotevamo projektov, se potrudimo, da začnemo čim bolj preprosto, z malimi koraki. Že na začetku skušajmo načrtovati stvari čim bolj pregledno in jih take tudi obdržimo. Raje se odločimo za manj in to naredimo, kot, da začnemo »na veliko« in se potem zapletemo. Velike projekte pa razdelimo na majhne korake in se jih lotimo postopoma. 

7. Postavite si prioritete – naredite »to« najprej.

Dan je lažji, če stvari, ki so z nas zares pomembne, opravimo najprej. Pomaga nam, da načrtujemo čas za delo in da se urnika tudi držimo, čeprav je včasih težko. Začetek dela lahko povežemo s kakšnim prijetnim ritualom, da bo delo lažje steklo. 

8. Med delom se izogibajte »požiralcem časa« ...

... oz. dejavnostim, ki se jih ne da končati v doglednem času. Med te spadajo prebiranje in odgovarjanja na e-pošto, »samo malo« brskanja po internetu … ) Če je potrebno si blokirajte spletne stani, ki vas največkrat premamijo. Zelo dobro se obnese, če si omejite čas, ki ga boste temu namenili – npr. 1 uro, pol ure na dan. 

9. Predajte se projektu

Ko nastopi čas za naše ustvarjanje, se ne sprašujmo, kako se počutimo in ali se nam danes ljubi delati. Enostavno začnimo z ustvarjanjem. Ko se zavežemo svojim ciljem in se jim predamo, lahko kmalu začutimo, da nas podpira vse okoli nas:).

Ni komentarjev:

Objavite komentar