torek, 25. marec 2014

Nežno divja mama

Juli Cady Ryan

Odkar sem mama, je eno izmed vprašanj, o katerem veliko razmišljam, kako biti mama, oziroma, dovolj dobra mama, svojima hčerkama.

Najlažje bi bilo imeti dober vzor, a žal ga ima le tedko katera izmed nas. Zavedam se, kako pomembno je to vprašanje, saj vpliva tudi na to, kako dobre mame znamo biti "same sebi". Ko smo dobre do sebe, se ljubezen okrog nas širi brez posebnega napora. Lahko dajemo, ne da bi se počutile prikrajšane, saj smo bogate - polne srčne vere vase in neskončno ljubljene. Vse, kar damo iz občutenja sebe kot blagoslovljene in ljubljene ženske, nas poživlja in oplaja. Dobre mame smo, ko se naučimo biti dobre mame sebi - ko smo same sebi varno zavetje, se znamo objeti s toplimi in spodbudnimi mislimi, se poslušamo, občutimo, si namenimo dragocen čas, uslišimo svoje potrebe in darove, si sočutno šepetamo v stiski, smo same svoj največji navijač in se imamo enostavno rade:)

Blago divja mama

Vprašanje, kako se počuti in deluje mama, ki se čuti blagoslovljeno, polno vere vase in ljubljeno, me še vedno nagovarja. Nedavno pa sem ob prebiranje knjige Odveži divjo žensko, pisateljice Clarisse Pinkole Estés, naletela na čudovit odlomek, ki me je v tem smislu zelo nagovoril. Ob materinskem dnevu, ga posvečam vsem ženskam in mamam, ki se še učimo, kako biti dobre mame same sebi in drugim.

"Mati ustvarja ton za vso družino. Če svetuje prijazno namesto zagrenjeno in zamerljivo; če je ob svojih potomcih, namesto, da bi se na moč trudila splezati po lestvici v službi; če je naklonjena, namesto da bi bila sovražna; če je odzivna in rada pomaga, namesto, da bi bila polna plehkosti in prelomljenih obljub; če s strtim in vedočim srcem resnično rešuje težave, namesto, da bi ponavljala puhlice o "zvezanih rokah"; če se giblje z ljubeznijo, vedno z ljubeznijo, namesto, da bi splektarsko ponavljala besedo "ljubezen"; če je blago divja; če se posveča učenju in poučevanju namesto karanju in kaznovanju, ki vedno razglašata druge za "manj"; če njena miza izreka topel sprejem - potem bodo njeni otroci zelo verjetno odrasli in pomagali rasti tudi drugim, nahranjeni bodo in hranili bodo druge, sprejeti bodo in sprejemali bodo druge, zvesti in ljubeči bodo do najsvetlejšega v sebi in v drugih." (str. 122)

1 komentar: