ponedeljek, 28. julij 2014

Govorica zaupanja


Dolgo časa že vemo, da govorica oz. drža našega telesa vpliva na to, kako nas vidijo drugi, zdaj pa vemo, da vpliva tudi na to, kako se vidimo oziroma občutimo sami.

O tem sem poslušala zares navdihujoče in obenem levjesrčno predavanje na TED-u. Socialna psihologinja Amy Cuddy je razkrila rezultate raziskav, ki pričajo o tem, da lahko z vsakodnevnim izvajanjem določenih telesnih vaj, vplivamo na to, kako se občutimo. Te vaje imenuje »drže moči«. Dva izmed takih položajev sta recimo »zmagovalna drža« - roke dvignjene visoko v zrak v obliki črke V, z rahlo dvignjeno brado in pa položaj »superman«:) - stojimo z rahlo razširjenimi nogami, roke so uprte v boke, brada je tudi tu rahlo dvignjena.

Raziskave so pokazale, da lahko z izvajanjem teh vaj vsaj dve minuti na dan, povečamo občutek zaupanja vase. To bo posledično vplivalo tudi na to, da nas bodo kot bolj zaupanja vredne videli tudi drugi. Vprašanje, ki se zastavlja je ali nam te vaje pomagajo tudi, če je naše zupanje vase omajano. Nič hudega, če sprva še sami sebi ne verjamemo! Cuddyjeva namreč pravi: »Fake it, till you make it,«, oziroma: »Fake it, till you become one with it.«

Obratno pa žal obstajajo tudi drže telesa, ki vplivajo na to, da se počutimo »manjše« in bolj nemočne kot v resnici smo.

Kar me je pri predavanju še posebej presenetilo, je pogum predavateljice, da se izpostavi in pove svojo življenjsko zgodbo. Pri devetnajstih je namreč doživela hudo prometno nesrečo, po kateri so jo izpisali iz šole, saj se je njen IQ močno zmanjšal in napovedali so ji, da ne bo zmogla dokončati niti srednje šole. Ker je prej veljala za nadarjeno učenko, se ni mogla sprijazniti z izgubo sposobnosti, ki so predstavljale pomemben del njene identitete. Zato je kljub poškodbam vztrajala, trdo delala, zaključila srednjo šolo, nadaljevala študij, ga zaključila ter vpisala podiplomski študij. Ko naj bi prvič predavala, je imela občutek, da ne bo zmogla in da sploh ne spada tja. Občutila je tak strah, da je hotela zapustiti študij. Na srečo je imela ob sebi dobro mentorico, ki ji je svetovala, naj se pač toliko časa pretvarja, dokler ne bo začutila, da je na pravem mestu. In se je. In občutek je res izginil. Najbolj ganljiv trenutek njenega nastopa je, ko opisuje srečanje s svojo tiho študentko, ki ji zaupa, da ima občutek, da sploh ne spada tja:)). Cuddyjeva ji da nasvet, kot ga je dobila od svoje mentorice: »Fake it, till you make it«!

Ne bi si mislila, da nam včasih lahko pretvarjanje celo koristi:))

Priporočam ogled!




Ni komentarjev:

Objavite komentar