sreda, 30. april 2014

Blagoslov modre ženske


Polnovredno življenje je zame življenje, ki ga živim v skladu z vsem svojim bitjem, s svojo dušo in srcem. Kako lahko, celo in izpolnjeno se počutim, ko živim s svojo dušo, sem odkrivala s pomočjo vaj iz knjige Alenke Rebula, Blagor ženskam. Ugotovitve do katerih sem prišla, so se me globoko dotaknile in spremenile način, kako gledam nase in na svet. Kar nekaj uvidov mi je prineslo tudi sodelovanje na spletnem seminarju The gifts od imperfection, z Brene Brown. Korak v bolj polno življenje je bil po tem globokem premisleku skorajda samodejen. 

Odločitev za "levjesrčno življenje" pa (žal) ni odločitev, ki jo opravimo enkrat za vedno, ampak je niz malih odločitev, drobnih korakov, s katerimi se srečujemo in se bomo srečevale vsak dan do konca svojega življenja. Včasih sem v dvomih ali se pravilno odločam in velikokrat se še pojavijo stara prepričanja, vzorci in navade. V trenutkih, ko me preplavijo dvomi in ko izgubljam upanje, me potolaži in navdihne blagoslov, ki nam ga je podarila Clarissa Pinkola Estѐs, v svoji knjigi Ples starih mater: 

»Če si želiš modrosti, poroči duha z dušo, to je, poroči delovanje s strastjo, poroči drznost z modrostjo, poroči energijo z globino … in povabi vse vidike psihe na hierosgamos, to je na sveto poroko. 
Tako bodi navdihnjena z dušo, navdihnjena z duhom, draga hči, 
da bi mogla izbrati tisto, zaradi česar bodo tvoje srce, um in življenje večji namesto manjši, 
da bi mogla sprejeti tisto, zaradi česar bodo tvoje srce, um in življenje globji namesto otopeli,
da bi mogla izbrati tisto, zaradi česar boš zaplesala namesto štrokljala ali predremala čas.
Duša in duh imata dober instinkt. Uporabi ga.
Duša in duh imata velike srčne darove. Razvij jih.
Duša in duh zmoreta videti daleč,
krepko veslati in odlično celiti.
Uporabi to.

Ob največjem velikem ognju v tvojem notranjem gozdu sedi največja velika ženska in te čaka. Čeprav hodiš skozi temo, ki se drobi, da bi oblikovala drage kamne, ali skozi puščavo, ki te olušči, vendar vzdržuje s svojo skrito vodo, čeprav se moraš sleči ob reki, da bi te nevidne roke prenesle čez brzice, kljub vsaki in vsem bitkam največja velika mati z vsem svojim duhom čaka nate in po vseh možnih poteh potrpežljivo pošilja sporočilo skozi koreninje tvoje psihe. To je njeno delo, največje od velikih. In tvoje največje delo od velikih del je, da jo najdeš in za zmeraj ohraniš v sebi. 

Nekateri pravijo, da so blagoslovi le besede. Toda hči, zaradi tvojega upanja, tvoje sposobnosti ljubezni, tvojega hrepenenja po duši in duhu, tvojega ustvarjalnega naboja, tvojega zanimanja in želje, da bi polno živela, ta blagoslov niso le besede. Ta blagoslov je prerokba."

Ni komentarjev:

Objavite komentar